{jcomments off}

In het voorjaar van 1983 kwamen Ab van der Velde en Feije Hatzmann op het idee in Hoogersmilde een sportief evenement te organiseren. Eerst was het idee een stratenvoetbal toernooi op te zetten maar al snel werd dat idee vervangen door stratenvolleybal. Er werden contactpersonen gevraagd om in hun straat te polsen wie er mee wilden doen. Enkele sponsors werden benaderd voor de prijzen en het programmaboekje. De opgave was gelijk massaal, meer dan 20 ploegen gaven zich op dus het kon doorgaan. De opzet was om 5 avonden een poule te spelen en de winnaars speelden zaterdag de finale. Vooraf spraken we af dat er geen 2 ploegen van 1 straat in dezelfde poule terecht zouden komen, dus was de loting enigszins gestuurd. De eerste loting werd verricht door de moeder van Ab zodat het toch echt onpartijdig was. De organisatie was vergeten om tellers, EHBO ers en voldoende scheidsrechters te regelen zodat de beide mannen het wel erg druk hadden, een fout die het tweede jaar hersteld was. Na een week van felle strijd en veel plezier was op zaterdag de grote finale, met de Bosweg als eerste winnaar.

Ook het tweede jaar kende deze opzet en het aantal deelnemers was zelfs nog groter. Wederom veel publiek en een spannende finale met weer een bekende winnaar. Opmerkingen om dit gebeuren in de openlucht plaats te laten vinden en wel op één dag werden gelijk de kop ingedrukt omdat er dan niet meer naar elkaar gekeken kon worden. En vooral de kantine inkomsten zouden dan drastisch dalen. 

De opzet voor het derde jaar was de opzet van de wijze zoals het toernooi nu nog draait. Door de uitslagen van de eerdere jaren uit te zoeken werden de ploegen op sterkte ingedeeld en werden de 5 divisies en de eredivisie gevormd. Werd men kampioen in een divisie dan speelden ze het jaar daarop een divisie hoger. Werd men laatste dan volgde degradatie. De winnaar van de zaterdag ontving de wisselbeker en de roem voor een jaar. Er waren teams die bewust geen kampioen wilden worden omdat de avond waarop ze speelden zo gezellig was (vrijdag) en er waren ook ploegen die maar geen kampioen konden worden. Na dit jaar was de organisatie overgedragen aan de volleybal afdeling van S.V. Hoogersmilde en konden de mannen zelf ook eindelijk eens meespelen.

Het doet ons deugd dat het stratenvolleybal nog steeds leeft in ons dorp en dat er nog steeds zo veel mensen plezier beleven elke jaar. Op naar de volgende 30 jaar!

Feije Hatzmann